Stránky

pondělí 9. listopadu 2015

5 tipů jak běhat na podzim a v zimě

Je podzim. Facebook a instagram je plný fotek z běhání v barevném listí. V parku nebo v lese je nádherně. Potom bude zima a fotky listí nahradí fotky z běhání ve sněhu. Úplně před sebou vidím prašan a sněhové vločky, které se třpytí na sluníčku. Jasně, jsou dny, kdy je běhání na podzim a v zimě super. Ale taky je brzo tma. Pro nás, kteří žijeme v Ostravě nebo v Číně je ještě potřeba přidat smog. A pro nás rodiče k tomu ještě přidávám celoroční problém "nemám hlídání". Jak běhat v takových podmínkách? 

Pevně věřím, že se mi podaří naběhat co nejvíc kilometrů přes den za světla. Hlavně dlouhé běhy bych si fakt ráda užila v přírodě. Ale to jaksi nezáleží jenom na mně, ale hlavně na tom, kdy bude mít čas na hlídání manžel, babička nebo slečna na hlídání. Takže je mi jasné, že budu běhat i večer nebo brzo ráno, kdy je už nebo ještě tma.



Jsem vybavená, mám čelovku, běhací bundu i legíny s reflexními prvky a pepřák. Ale bohužel to vůbec neřeší skutečnost, že se běhat ve tmě sama bojím. Říkejte si o mně, že jsem posera, ale za tmy do parku, podél řeky, na Landek nebo na Emu nevyběhnu. Obzvlášť ne po mých dvou zkušenostech, protože potkat chlapa s nožem a druhého s trenkama u kolen ještě navíc za tmy bych opravdu nechtěla. A jak tedy budu běhat? 

Budu kombinovat tyto body:

1/ Běhání s kočárkem
Peťulka spí po obědě tak zhruba hodinu a půl až dvě. Za tu dobu se dá zvládnout slušný trénink. Ideální řešení situace "není smog a mám jenom jedno dítě".


2/ Běhání ve skupině
Řešení situace "není smog a mám hlídání v dobu, kdy běží všichni ostatní". Na tohle se těším, protože když nepočítám závody a naše triatlonové výběhy s Vikim, běhám sama. Bude fajn potkat se se známými a někoho nového poznat.

3/ Budu běhat kolečka po osvětlené ulici
Situace "není smog a mám hlídání v dobu, kdy nikdo jiný nemá čas běhat". Asi je to divné, ale než tři dny po sobě na běžeckém pásu, radši tohle. Takže prosím, až mě poněkolikáté potkáte jak kroužím mezi Albertem a Karolinou, nesmějte se mi :-) Určitě nebudu mít sluchátka s hudbou, vezmu si s sebou telefon a obleču všechno reflexní oblečení, které mám.

4/ Běžecký pás
Poslední bod, který dokonale řeší variantu "smog" a variantu "nemám hlídání" a musím běhat, když děti ještě/už spí. Tady zbývá dořešit jenom takový drobný detail - přestěhovat pás do sklepa a předtím ten sklep uklidit. Jdu na to :-) Protože zrovna dnes je bod 4 aktuální a já místo běhání píšu tento článek :-)

5/ Pořídím si psa
Samozřejmě nějakého velkého, který rád běhá a který mě ochrání před případným násilníkem. Tak tento bod určitě dělat nebudu, ale někdo byste si toho psa mohli pořídit a pak mi ho na běhání půjčit :-)


a jedna poetická fotka z Ostravského NIght Runu na závěr :-)




Mějte se hezky a napište mi, jak běháte na podzim a v zimě vy :-)


A.

18 komentářů:

  1. Zatím nic moc a pořád si lámu hlavu s tím jak to napravit. Jediný jistý výběh(a dlouhý) mám ve čtvrtky kdy čekám na Alici až skončí v atletice a to jdu ať je počasí jakékoliv :).
    Doma pás nemám, po tmě jsem poseroutka a hlavně když se setmí tak se v okolí bohumina začnou pálit plasty.
    Zatím jediné řešení je pro mně pás ve fitku kam se chystám.
    paja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, hned jak přesunu pás do sklepa, můžeš chodit běhat k nám :-) A ty čtvrtky bych se aspoň někdy mohla přidat k tobě :-) Ať ti to běhá :-)

      Vymazat
    2. Díky za nabídku možná to někdy ve sklepě vyjde. A se mojim tempem by ses asi dost nudila :)

      Vymazat
  2. ahoj,
    já to mám jednoduché, protože jediný čas, kdy můžu jít běhat je dopoledne, když jsou děti ve škole/školce. Ale aspoň je vždycky světlo :) Dlouhé běhy nechávám na víkend, protože děti musím vyzvednout po 12 a to bych asi většinou nestíhala. A když nemůžu jít běhat, tak zařadím něco jiného (HIIT, jógu).
    Běhu zdar! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běhat dopoledne, přes víkend dlouhý běh a večer jóga, ideální stav :-) Doufám, že se k němu dostanu co nejčastěji :-)

      Vymazat
  3. Mně běhání ve tmě baví, bojím se taky, ale zatím se mi (klepu!!) nikdy nic nestalo, takže běhám po osvětlených částech parku a modlím se, aby to tak zůstalo. A když začne být fakt zima, tak získávám falešný pocit bezpečí, protože v takovém počasí by přece nikdo někde za keřem nečekal, aby mě mohl přepadnout :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takovou odvahu nemám a i kdybych ji měla, tak mě Viktor nepustí :-)

      Vymazat
    2. Moje drahá polovička naštěstí dost často běhá se mnou, to je pak úplně nejlepší, ale ne vždycky to vyjde no.. Nicméně třeba včera jsem byla v 6 v Komeňáku a bylo tam plno lidí a běžců, takže fajn :-)

      Vymazat
  4. Momentálně to mám dobré - nechodím do školy, protože mám všechny předměty ze zimního semestru splněné. Do práce chodím 3x týdně a to je většinou od rána do večera, ale pořád mi na to běhání zbývají 4 dny v týdnu :D až přijde regulérní zaměstnání nebo mateřská, bude to horší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mateřská je ještě dobrá, ale nejhorší mi připadá chodit full time do práce a mít k tomu děti. Potom už asi člověk běhá jenom v noci :-)

      Vymazat
  5. Ja jsem prosim taky poseroutka! Ale zase mam fajn praci, takze muzu "misto obeda" vybehnout, pak se zase v praci osprchovat (abych jim tam nesmrdela) a makat vesele dal... a jeste k tomu s lepsi naladou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš dobré, že si můžeš udělat běhací pauzu v práci :-) To zní dobře :-)

      Vymazat
  6. Ma varianta je "nemam hlidani a to skoro vzdycky" :-D
    Kdyz vybehnu pred sestou vecer, je to zazrak!
    Beham okolo hlavnich silnic, pod lampami a mezi lidmi..ovsem neni to ono, zdrzuji me prechody a krizovatky :-D
    Nostalgicky vzpominam na letni vecery, kdy jsem vybihala v osm vecer :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je blbá varianta :-D A taky vzpomínám na dlouhé letní dny :-)

      Vymazat
  7. Keď to čítam, až sa hambím. Behanie teraz dosť zanedbávam...musím sa znovu rozhýbať. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozýbej a nafoť u toho nějaké krásné outfity :-) Ráda se nechám inspirovat :-)

      Vymazat
  8. Tak to mě nějaké hlídání netrápí, jsem studentka. Ale zase jsem docela začátečník (uběhnu 5 km), v létě jsem si běhání docela oblíbila, mám za sebou jeden závod a nechtěla bych úplně přestat.. Ale od září jsem pořádně neběhala. K tomu mám strach běhat sama po tmě a hlavně - nemám ani běhací boty a vybavení do takového chmurného počasí jako je teď :/. Takže to vidím, že do jara snad koupím aspoň ty botky a začnu běhat, až bude přijatelné počasí.. :) Nikola
    P.S.: Běhání s čelovkou si asi nedokážu představit,musí to být nepraktické..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jaře se běhá líp, to je pravda, ale jestli máš aspoň nějaké běžecké boty, tak se neboj a vyběhni klidně hned. Často mi někdo říká, že běhat v takové zimě musí být hrozné, ale na běžky člověk taky jde v zimě a nic divného na tom není. A ta čelovka je ok, vypadá to horší, než to ve skutečnosti je.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře. Moc si jich vážím.